korlátozó rendelkezések

Magyarország kormánya 2020. 11. 10-én a 484 és 485/2020 (XI.10.) kormányrendeletekben korlátozó intézkedéseket vezetett be a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében, amelyek a szálláshelyek működését is nagymértékben befolyásolták. A rendeletek hatályos szövege itt és itt olvasható.

A veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendeleteket a Kormány a parlament 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napig meghosszabbította. Az ötmilliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásával, 2021. május 23-án a lépcsőzetes nyitás következő fokozataként a Kormány újabb intézkedéseket határozott meg. A védelmi intézkedések feloldásának aktuális lépcsője jelentős részben a védettségi igazolványhoz kötött.

A szálláshely szolgáltatókat érintő korlátozások

 • Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 5 milló főt, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra a koronavírus ellen védett vendégek és a velük együtt utazó, felügyeletük alatt álló, kiskorú gyermekek számára. A koronavírus elleni védettség igazolása, a védettségi igazolvány bemutatásával, vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül történik.

 • A védettséget igazoló vendégek mellett, szállásadó partnereink továbbra is fogadhatják az üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkező vendégeket, illetve abban az esetben, ha rendvédelmi illetve egészségügyi dolgozók szolgálatteljesítés kapcsán szeretnének megszállni.

 • A korlátozások minden szálláshelyre vonatkoznak, szállodákra és magánszálláshelyekre egyaránt.

 • Az idegenforgalmi adót 2021. június 30-ig továbbra sem kell a szálláshelyeknek befizetni.

a szallas.hu válságkezelő lépései

 • A Szallas.hu oldalon tájékoztató szöveggel hívjuk fel a vendégek figyelmét az aktuális korlátozásokra

 • A vendégeket folyamatosan tájékoztatjuk az újabb fejleményekről, a szállodai korlátozások részleteiről.

 • Mindent megteszünk, hogy az utazási kedvet fenntartsuk, hogy a vendégek merjenek foglalni.

foglalások kezelése

Minden Szallas.hu partnert érintő kérdések.

Milyen időszakra vonatkoznak a korlátozások?

Az aktuálisan érvényben lévő rendelet a parlament 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon veszíti hatályát, így jelenleg erről az időszakról tudunk tájékoztatást adni. Amennyiben ez az időszak meghosszabításra kerülne, tájékoztatjuk partnereinket és vendégeinket.

Milyen vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?

A korlátozások ideje alatt akkor fogadhatjuk a vendéget, ha nyilatkozik arról, hogy üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkezik, vagy rendvédelmi ill. egészségügyi dolgozók a szolgálatteljesítés idejére akarnak megszállni, VAGY ha turisztikai céllal érkezik és igazolja védettségét igazolvánnyal vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül.

Milyen országból érkező külföldi vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?

Jelenleg a következő országokból érkező vendégeket lehet fogadni magyar szálláshelyeken: Albánia, Bahreini Királyság, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Szerb Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna. A védettségüket ugyanazon módon tudják igazolni a szálláson, mint a határ átlépésénél, nevezetesen a saját országuk által kiálított igazolással (védettségi igazolás, oltási igazolás). Az aktuális listát a következő linken olvashatja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-a-vedettsegi-igazolvannyal

A Magyarország által elfogadott védettségi igazolások mintái innen tölthetőek le.

Hogyan ellenőrizhetem, hogy milyen céllal érkezett hozzám a vendég?

Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 4 milló főt (2021. május 1.), a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílt a turisztikai célú utazásra a koronavírus ellen védett vendégek és a velük együtt utazó, felügyeletük alatt álló, kiskorú gyermekek számára. A koronavírus elleni védettség igazolása, a védettségi igazolvány bemutatásával vagy az EESZT Covid Control applikáción keresztül történik.

A védettséget igazoló vendégeink mellett, szállásadó partnereink továbbra is fogadhatják az üzleti, gazdasági, oktatási céllal érkező vendégeket, illetve abban az esetben, ha rendvédelmi illetve egészségügyi dolgozók szolgálatteljesítés kapcsán szeretnének megszállni.

Az alábbi linken elérhető a nem szabadidős vendégekkel kitöltethető nyilatkozat minta. Valamint az is elfogadható, amennyiben a munkáltató, az oktatási intézmény, a küldő szervezet, intézmény ad igazolást, hogy üzleti/gazdasági/oktatási célból kell a vendégnek a szálláshelyen tartózkodnia és ezt az igazolást bejelentkezéskor a vendég átadja a szállásadónak.

Milyen lehetőségei vannak a szálláshelynek az érintett időszakra eső aktív foglalásokkal kapcsolatban?

 1. Jövőbeli dátumra történő módosítás

 2. Dátum nélküli módosítás

 3. Foglalás lemondása

Módosíthatom-e a vendég leutazásának időpontját a foglalás lemondása helyett?

Igen, de kizárólag abban az esetben, ha ezt a vendéggel egyeztette, és ez a vendég számára is elfogadható megoldás. Ha a vendég mégis inkább a lemondást választja, akkor kötbérmentes időszakon kívül a befizetett előleg visszajár neki.

Mit tegyek azokkal a vendégekkel, akik bizonytalanok a jövőbeli utazásuk dátumával kapcsolatosan?

Jelezze ügyfélszolgálatunk felé az igényt (szallas@szallas.hu, +36 30/344-2000), és függő dátumúra állítjuk a foglalást!

Mire számíthat a szálláshely, ha a korlátozások ideje alatt mégis befogad olyan vendéget, aki nem rendelkezek a megfelelő igazolásokkal?

A rendelet szerint a szállásadó és a megfelelő igazolások nélkül a szálláshelyen tartózkodó vendég is bírságolható. A szabálysértési bírság összege a vendégek esetében 5.000 forinttól 500.000 forintig terjedhet. A szálláshely azonban 200 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot kaphat, vagy legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatják.

Milyen szabály vonatkozik a maszkviselésre, és mi a szálláshely üzemeltetőjének a kötelessége?

A szálláshely felelőssége a védettségi igazolás ellenőrzése, ennek hiányában megtagadhatja a bejelentkezést. A rendelkezés értelmében védettségi igazolvánnyal rendelkező szabadidős vendég a szálláshelyen nem köteles maszkot viselni, míg az üzleti utazó és a szálláshelyen foglalkoztatott személy a vendégtérben védettségi igazolvány hiányában köteles maszkot viselni.

Milyen szabály vonatkozik családi esemény és magánrendezvény esetén a szálláshely üzemeltetőjére?

Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta az 5 milló főt, eltörlésre került az éttermek kötelező zárási időpontja.

Lakodalom tartható, azon legfeljebb 200 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén (Pl. eljegyzési vacsora, születésnap) pedig az 50 fős létszámkorlát érvényes.

Vendéglátó üzletben tartott lakodalom esetén, a vendéglátó üzletekre vonatkozó védelmi intézkedéseket kell alkalmazni. Amennyiben a rendezvény céljára az egész vendéglátó üzletet kibérelik, vagy ott biztosítható a résztvevők elkülönítése a többi vendégtől, akkor a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet rajta és az elkülönített részen nem kötelező a maszkviselés sem.

Ugyanez az érvényes szabályozás a szállodai rendezvényeknél is, azonban a védettségi igazolás nélküli személyek a szálláshelyet az esemény végén kötelesek elhagyni, kivéve, ha egyébként jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen.

Ha a családi eseményt vagy rendezvényt az étteremben tartják, akkor:

 • az étterem belső helyiségeiben csak olyan személy tartózkodhat, aki védett, azaz rendelkezik igazolvánnyal vagy applikációval,

 • nem védett személy is tartózkodhat a családi esemény helyszínén az étterem belső helyiségében, ha az étteremnek van olyan elzárt terme, ahol csak a családi esemény résztvevői lesznek, azaz nem keverednek az étterem többi vendégével, vagy az eseményre az egész éttermet kibérlik és a meghívottakon kívül más nem lehet jelen.

Zenés-táncos rendezvény csak védettséget igazoló személyek számára tartható. Itt a főtevékenység a zeneszolgáltatás vagy a tánc (pl. koncert, diszkó).

Ha a családi eseményt vagy a rendezvényt a szállodában tartják, akkor:

 • a családi eseményen, rendezvényen szállodában csak védett személy tartózkodhat,

 • ha a családi eseményre, rendezvényre az egész szállodát kibérlik, azaz más vendég nem lesz jelen, akkor nem védett személy is részt vehet a családi eseményen, rendezvényen,

 • ha a szállodának van elkülönített helyisége, ahol a családi esemény, rendezvény megtartható, akkor a nem védett személy csak ebben a helyiségben tartózkodhat.

 • Családi eseményen vagy magánrendezvényen a zeneszolgáltatás megengedett (előzene is).

Egyéb rendezvény (pl. konferencia, üzleti megbeszélés) zárt térben létszámkorlát nélkül, de kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére tartható. Szabadtéren 500 fő alatt igazolvány nélkül, 500 fő felett szintén csak igazolvánnyal tartható.

A 16-18 éves korosztály beoltott tagjai mostantól szabadon – felnőtt kíséret nélkül – mehetnek rendezvényekre.

Meddig tart az IFA mentes időszak?

A Kormány a veszélyhelyzet során, 2020-ban IFA mentességet vezetett be a szálláshelyek támogatására. A 2021. június 9-én Magyar Közlönyben megjelent 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet alapján, az Idegenforgalmi adó mentességét és annak lezárását újra szabályozták. A rendelet értelmében 2021.07.01-től a 18. életévét betöltött magánszemélynek már meg kell fizetnie a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma utáni idegenforgalmi adót.

PÉNZÜGYEK

Minden Szallas.hu partnert érintő pénzügyi kérdések és válaszok.

Visszajár-e az előleg, érvényes-e a kötbér, ha lemondja az esedékes utazását a vendég?

Jelenleg a normál lemondási feltételek vannak érvényben, vagyis, ha lemondja a vendég a foglalását, kötbéres időszak alatt a befizetett előleg nem jár vissza, a kötbért a szálláshely érvényesítheti.

Erzsébet-utalványos foglalások


Módosítható az Erzsébet-utalványos foglalások leutazási időpontja?

Igen, amennyiben a vendég nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, azonban az új időpont legfeljebb 2021. október 31-ig módosulhat. Amennyiben az új időpont az eredetitől keresettebb, vagy szezonalitásban eltérő időszakra esik, a szobaárak változhatnak, emelkedhetnek.

Módosítható-e az Erzsébet-utalványos vendég érkezési időpontja?

Igen, a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vendégek és a szálláshelyek közös érdeke, hogy amennyiben megoldható, találjanak egy mindkét fél számára megfelelő új időpontot a leutazásra.

Mikor történik meg a jutalékelszámolás a módosított Erzsébet-utalványos foglalások esetén?

Amennyiben az Erzsébet-utalvánnyal rendelkező foglalást egy későbbi időpontra módosítják, a jutalék kötelezettség is csak az új leutazás hónapjában lesz esedékes.

online fizetés

Kérdések és válaszok a Szallas.hu online fizetési szolgáltatásában résztvevő szálláshelyek számára.

Online fizetéses foglalások kapcsán hogyan jár el a Szallas.hu?

Jelenleg a normál lemondási feltételek vannak érvényben, vagyis, ha lemondja a vendég a foglalását a kötbéres időszak alatt, a befizetett előleg nem jár vissza, a kötbért a szálláshely érvényesítheti.

Mi történik, ha a vendég pénze még a Szallas.hu óvadéki számláján van, a foglalás lemondásra kerül, és nem kötbéres?

Kötbéres időszakon kívül, lemondás esetén a rendszerünk automatikusan a vendégnek fizeti vissza a már befizetett előleg és kötbér összegeket.

szallas.hu Partnerkapcsolati csapat

+36 30 344 2001

hotel@szallas.hu