korlátozó rendelkezések

Magyarország kormánya 2020. november 10-én a 484 és 485/2020 (XI.10.) kormányrendeletekben korlátozó intézkedéseket vezetett be a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében. Az 5,5 milliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásával a lépcsőzetes nyitás következő fokozataként, a Kormány újabb intézkedéseket határozott meg. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Kormányrendelet a Magyar Közlöny 123. számában olvasható.

Az utazókat érintő AKTUÁLIS RENDELKEZÉSEK

BELFÖLDÖN

 • Miután Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta a 5,5 milló főt, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra és védettségi igazolvány nélkül is szabaddá vált a belépés a szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, vendéglátó üzletekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

 • A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedett.

 • Megszűnt a kötelező maszkviselés, nem kell maszkot viselni a közterületeken , az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg!


KÜLFÖLDÖN

 • A ki és beutazási szabályok folymatosan változnak. Friss információkért kérünk látogass el a Konzuli Szolgálat utazási tacsok oldalára, ahol országonként specifikus és részletes információkat találsz.

 • Fontosabb változás! Július 1-i hatállyal Horvátország változtatott a beutazási szabályain, így ismét védettségi igazolványhoz, vagy teszthez kötik a beutazást. Részletes információkat itt olvashatsz: Utazási tanácsok Horvátország

a szallas.hu válságkezelő lépései

 • Vendégeinket folyamatosan tájékoztattuk az életbe lépő változásokról, korlátozásokról

 • Szállásadó partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk az aktuális tudnivalókról.

 • Ügyfélszolgálatunk hétfőtől - vasárnapig, reggel 9:00-től 18:00-ig készséggel váraja a megkereséseket, amennyiben további információra lenne szükség

szállásfoglalások

Minden Szallas.hu-s foglalással rendelkező vendéget érintő kérdések és válaszok.

Milyen feltételek teljesülése mellet van lehetőség az utazásra? Kik utazhatnak belföldön?

Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta a 5,5 milló főt, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra! 2021.07.01-től védettségi igazolvány nélkül is szabaddá vált a szálláshelyekre történő foglalás és belépés!

A szálláshelyek mely területeink szükséges maszkot viselni?

Jelenleg a maszk viselése nem kötelező, de egyes szálláshelyek, bizonyos területein (például lift) előfordulhat, hogy maszk használatot javasolnak az üzemeltetők.

Ugyanakkor a maszkhasználat senkinek nem tiltható meg!

Foglalhatok nyár utáni időszakra is szállást? Mi lesz, ha mégis visszatér a járvány?

Igen, természetesen bármikor foglalhatsz szállást a Szallas.hu felületén későbbi időpontra is!

Amennyiben az elmúlt év tapasztalatai miatt bizonytalan vagy egy későbbi időpontra tervezett utazásban, javasoljuk, hogy válasz a rugalmas lemondási feltételeket biztosító belföldi szálláshelyek közül, így könnyen módosíthatod utazásod részleteit vagy akár díjmentesen le is mondhatod a foglalási feltételekben megjelölt időpontig.

Nézz szét a rugalmas lemondási feltételekt biztosító szálláshelyek között: itt


Hogyan módosíthatom a Szallas.hu-s foglalásom időpontját?

Az utazást könnyedén átfoglalhatod, ha a Szallas.hu foglalás-visszaigazoló levelében rákattintasz a "Módosítom a foglalást!" gombra. Amennyiben elakadnál keresd ügyfélszolgálatunkat a szallas@szallas.hu email címre küldött levélben.

Hogyan mondhatom le a Szallas.hu-s foglalásomat?

A foglalást a Szallas.hu foglalás-visszaigazoló levelében, a Foglalás lemondása linken keresztül lehet törölni.

Amennyiben a levélben nem találod a linket, kérjük, vedd fel a kapcsolatot a Szallas.hu ügyfélszolgálatával a szallas@szallas.hu címen vagy a +36 30/344-2000 telefonszámon! Lemondás előtt kérjük, tájékozódj a lemondási feltételekről!

Kérjük, fontold meg, biztosan le szeretnéd-e mondani a foglalásodat! A szálláshelyeknek ebben a kritikus helyzetben életmentő lehet, ha a foglalásokat inkább átütemezik a vendégek: későbbi időpontra módosítják vagy bizonytalan időre eltolják.

PÉNZÜGYEK

Minden Szallas.hu-s foglalással rendelkező vendéget érintő kérdések és válaszok.

Visszajár-e az előleg, érvényes-e a kötbér ha lemondom a foglalásom?

Amennyiben a lemondás kötbérmentes időszakban történik a befizetett összeg visszajár.

Abban az esetben, ha a foglalásod lemondása kötbéres időszakban történt a foglalás során elfogadott lemondási feltételek lépnek érvénybe. A lemondási feltételeket megtalálod a visszaigazoló leveled "Fizetés", "Lemondási feltételek" blokkjában.

Abban az esetben, ha foglalásod ellehetetlenüléséről van szó mert karatén vagy egyéb hatósági korlátozás tette lehetetlenné az utazásodat, kérjük vedd fel a kapcsolatot a szállásadóval közvetlenül vagy keresd ügyfélszolgálatunkat és segítünk az egyeztetésben.

Hogyan kapom vissza a pénzem, ha online fizetéssel foglaltam szállást a Szallas.hu-n?

Amennyiben a lemondás kötbérmentes időszakban történik a befizetett összeg automatikusan visszautalásra kerül. Bankkártyás vagy utalással történt fizetés esetén, maximum 3-5 napon belül, SZÉP kártyás fizetés esetén körülbelül 3-4 héten belül történik meg a visszafizetés.

Abban az esetben, ha a foglalásod lemondása kötbéres időszakban történt az előre befizetett összeg már nem jár vissza, így az nem kerül visszafizetésre.

Hogyan kapom vissza a pénzem, ha közvetlenül a szálláshelynek fizettem?

A szálláshely fogja visszautalni részedre, amennyiben arra jogosult vagy. Kérjük, vegyétek fel a kapcsolatot velük! Amennyiben segítségre lenne szükséged, fordulj bátran ügyfélszolgálatunkhoz!

Külföldi utazások

Tudnivalók külföldre utazó vendégek számára.

Külföldre szeretnék utazni, milyen korlátozások vannak érvényben?

Magyarország kormánya kétoldalú megállapodásokkal igyekszik megkönnyíteni a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára a külföldi utazást.

Jelenleg az alábbi országokkal van érvényben a beutazást megkönnyítő megállapodás:

 • Albán Köztársaság,

 • Bahreini Királyság,

 • Ciprusi Köztársaság,

 • Cseh Köztársaság,

 • Észak-macedón Köztársaság,

 • Georgia,

 • Horvát Köztársaság,

 • Kazah Köztársaság,

 • Marokkói Királyság,

 • Moldovai Köztársaság,

 • Mongólia,

 • Montenegrói Köztársaság,

 • Románia,

 • Szerb Köztársaság,

 • Szlovák Köztársaság,

 • Szlovén Köztársaság,

 • Török Köztársaság,

 • Ukrajna.

A megállapodások alapján a védettségi igazolvánnyal rendelkezők jellemzően könnyebben léphetnek be az adott országba és ott az országban érvényes, a helyi oltási igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó könnyítések, szabályok érvényesek rájuk is.

Az aktuálisan érvényben lévő szabályokról, korlátozásokról és pontos beutazási feltételekről a Konzuli szolgálat honlapján tud tájékozódni.

Karanténba kell-e vonulnom, amikor hazajövök külföldről?

Abban az esetben nem kell karanténba vonulni külföldi nyaralásból hazatérve, ha

 • földi úton a környező országok valamelyikéből (Ukrajna kivételével) érkezik haza, vagy

 • az elmúlt 6 hónapban igazoltan COVID fertőzött volt, vagy

 • rendelkezik a magyar hatóság által kiállított védettségi igazolvánnyal.

 • 18 év alattiak esetében a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttel utazóknak sem kell karanténba vonulniuk.

Egyéb esetben a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 10 napos karanténkötelezettség vonatkozik. A karantén kettő, 5 napon belül, de legalább 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR teszttel feloldható.

Milyen feltételekkel lehet beutazni Horvátországba?

Július 1-től a Horvátországba való beutazás Uniós digitális COVID igazolvánnyal lehetséges. A korábbi, korlátozás nélküli beutazás nem engedélyezett.

Oltási igazolvánnyal nem rendelkezők 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával léphetnek be az országba.

Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alattiak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal. Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Június 23-tól a földi úton - Ukrajna kivételével környező országokból - szabadon be lehet utazni, így nincs szükség a védettségi igazolványra a karanténkötelezettség nélküli Magyarországra való visszautazáshoz.

Az aktuálisan érvényben lévő szabályokról, korlátozásokról és pontos beutazási feltételekről a Konzuli szolgálat honlapján tud tájékozódni.

Az Uniós digitális COVID igazolványt legegyszerűbben az EESZT portálon keresztül lehet igényelni.

szallas.hu ügyfélszolgálat

+36 30 344 2000

szallas@szallas.hu