korlátozó rendelkezések

Magyarország kormánya 2020. november 10-én a 484 és 485/2020 (XI.10.) kormányrendeletekben korlátozó intézkedéseket vezetett be a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében. Az 5,5 milliomodik COVID-19 elleni védőoltás beadásával a lépcsőzetes nyitás következő fokozataként, a Kormány újabb intézkedéseket határozott meg. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló 365/2021. (VI. 30.) Kormányrendelet a Magyar Közlöny 123. számában olvasható.

A szálláshely szolgáltatókat érintő korlátozások

BELFÖLDÖN

  • Miután Magyarországon a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta a 5,5 milló főt, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra és védettségi igazolvány nélkül is szabaddá vált a belépés a szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, vendéglátó üzletekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.

  • A családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedett.

  • Megszűnt a kötelező maszkviselés, nem kell maszkot viselni a közterületeken , az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg!


KÜLFÖLDÖN

  • A ki és beutazási szabályok folymatosan változnak. Friss információkért kérünk látogass el a Konzuli Szolgálat utazási tacsok oldalára, ahol országonként specifikus és részletes információkat találsz.

  • Fontosabb változás! Július 1-i hatállyal Horvátország változtatott a beutazási szabályain, így ismét védettségi igazolványhoz, vagy teszthez kötik a beutazást. Részletes információkat itt olvashatsz: Utazási tanácsok Horvátország

a szallas.hu válságkezelő lépései

  • A Szallas.hu oldalon tájékoztató szöveggel hívjuk fel a vendégek figyelmét az aktuális korlátozásokra

  • A vendégeket folyamatosan tájékoztatjuk az újabb fejleményekről, a szállodai korlátozások részleteiről.

  • Mindent megteszünk, hogy az utazási kedvet fenntartsuk, hogy a vendégek merjenek foglalni.

foglalások kezelése

Minden Szallas.hu partnert érintő kérdések.

Milyen vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt? Milyen feltételek teljesülése mellet van lehetőség az utazásra? Kik utazhatnak belföldön?

Miután a koronavírus ellen beoltottak száma meghaladta a 5,5 milló főt, a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően, ismét lehetőség nyílik a turisztikai célú utazásra! 2021.07.01-től védettségi igazolvány nélkül is szabaddá vált a szálláshelyekre történő foglalás és belépés!

Milyen országból érkező külföldi vendégeket fogadhatok a korlátozások ideje alatt?

Jelenleg a következő országokból érkező vendégeket lehet fogadni magyar szálláshelyeken: Albánia, Bahreini Királyság, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Georgia, Horvát Köztársaság, Kazah Köztársaság, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegrói Köztársaság, Montenegró, San Marino, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovén Köztársaság, Török Köztársaság, Ukrajna. A védettségüket ugyanazon módon tudják igazolni a szálláson, mint a határ átlépésénél, nevezetesen a saját országuk által kiálított igazolással (védettségi igazolás, oltási igazolás). Az aktuális listát a következő linken olvashatja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazas-a-vedettsegi-igazolvannyal

A Magyarország által elfogadott védettségi igazolások mintái innen tölthetőek le.

Milyen szabály vonatkozik a maszkviselésre, és mi a szálláshely üzemeltetőjének a kötelessége?

Jelenleg a maszk viselése nem kötelező, de egyes szálláshelyek, bizonyos területein (például lift) előfordulhat, hogy maszk használatot javasolnak az üzemeltetők.

Ugyanakkor a maszkhasználat senkinek nem tiltható meg!

Milyen szabály vonatkozik családi esemény és magánrendezvény esetén a szálláshely üzemeltetőjére?

Lakodalom tartható, azon legfeljebb 400 fő vehet részt, más családi esemény vagy magánrendezvény esetén (Pl. eljegyzési vacsora, születésnap) pedig az 100 fős létszámkorlát érvényes.

Meddig tartott az IFA mentes időszak?

A Kormány a veszélyhelyzet során, 2020-ban IFA mentességet vezetett be a szálláshelyek támogatására. A 2021. június 9-én Magyar Közlönyben megjelent 319/2021. (VI. 9.) Korm. rendelet alapján, az Idegenforgalmi adó mentességét és annak lezárását újra szabályozták. A rendelet értelmében 2021.07.01-től a 18. életévét betöltött magánszemélynek már meg kell fizetnie a szálláshelyen eltöltött vendégéjszakák száma utáni idegenforgalmi adót.

PÉNZÜGYEK

Minden Szallas.hu partnert érintő pénzügyi kérdések és válaszok.

Visszajár-e az előleg, érvényes-e a kötbér, ha lemondja az esedékes utazását a vendég?

Jelenleg a normál lemondási feltételek vannak érvényben, vagyis, ha lemondja a vendég a foglalását, kötbéres időszak alatt a befizetett előleg nem jár vissza, a kötbért a szálláshely érvényesítheti.

online fizetés

Kérdések és válaszok a Szallas.hu online fizetési szolgáltatásában résztvevő szálláshelyek számára.

Online fizetéses foglalások kapcsán hogyan jár el a Szallas.hu?

Jelenleg a normál lemondási feltételek vannak érvényben, vagyis, ha lemondja a vendég a foglalását a kötbéres időszak alatt, a befizetett előleg nem jár vissza, a kötbért a szálláshely érvényesítheti.

Mi történik, ha a vendég pénze még a Szallas.hu óvadéki számláján van, a foglalás lemondásra kerül, és nem kötbéres?

Kötbéres időszakon kívül, lemondás esetén a rendszerünk automatikusan a vendégnek fizeti vissza a már befizetett előleg és kötbér összegeket.

szallas.hu Partnerkapcsolati csapat

+36 30 344 2001

hotel@szallas.hu